Mahmud Celaleddin Efendi
Mahmud Celaleddin Efendi Mahmud Celaleddin Efendi Osmanlı hat san’atının altın çağına damga vurmuş hattâtîn meyânında, şüphesiz Mahmud Celâleddîn Efendi ilk sıralarda gelmektedir. Dağıstanlı Şeyh Muhammed…
Hattatlarımız Bu sayfalarımızda hat sanatının doğuşundan itibaren önemli köşe taşları olan hattatların hayat hikayelerini bulabilirsiniz. Hat Yazarları, İslam dönemi, Osmanlı döneminin en meşhur hattatları ile ilgili eser ve bilgiler.
Mahmud Celaleddin Efendi Mahmud Celaleddin Efendi Osmanlı hat san’atının altın çağına damga vurmuş hattâtîn meyânında, şüphesiz Mahmud Celâleddîn Efendi ilk sıralarda gelmektedir. Dağıstanlı Şeyh Muhammed…
Macid Ayral Macid Ayral Şehremâneti Zıbhiye(Mezbaha) İdâresi Müdürü Zühdî Bey’in oğlu olarak R. 29 Mart 1307/M. 11 Nisan 1891 tarihinde İstanbul Beylerbeyi’nde doğmuş olan Mâcid…
Şekerzâde Seyyid Mehmed Efendi Osmanlı hat san‘atının ma’ruf sîmâlarından biri olan Seyyid Mehmed Efendi, Manisa’da şekerci esnafında Abdurrahmân Efendi’nin oğlu olduğundan Türk hattatları meyânında “Şekercizâde”…
Kebecizâde Mehmed Vasfî Efendi Süleyman Efendi nâmında bir zâtın oğlu olan Kebecizâde Mehmed Vasfî Efendi, Osmanlı hat san’atının en değerli hattatlarından biri olmakla beraber, evâ’il-i…
Nuri Korman Nuri Korman Kastamonu’nun Taşköprü Kazası’nın Kozluca Karyesi ahâlîsindendir. Sultan Mahmud Hân-ı Sânî’nin irtihâli eyyâmında İstanbul’a hicret etmiştir. Zâ’imoğlu Alî Ağa’nın oğlu olarak H.…
Bakkal Arif Efendi Bakkal Arif Efendi‘nin asıl ismi Ahmed Ârif’dir. Nesebi Sultan Murâd Hüdâvendigâr zamanında “ordu şeyhi” sıfatı ile Filibe’nin fethinde bulunarak orada mesken tutmuş…
Muhsinzade Abdullah Hamdi Efendi Son dönem Osmanlı hat san’atının ma’ruf simâlarından olup beyefendi kişiliği ile müştehir olan Muhsinzâde Abdullah Bey, Sultan Mahmud Hân-ı Sânî zamanı…
Hafız Osman Hafız Osman 1052’de (1642) İstanbul’da doğdu. Babası Haseki Sultan Camii müezzini Ali Efendi’dir. Küçük yaşta hâfız oldu. Bu unvan âdeta onun ilk ismi…
Hattat Şefik Bey Hattat Şefik Bey Beşiktaş’ta Kılıçali semtinde dünyaya geldi. Babası Bâbıâli Tahvil Kalemi hulefâsından Süleyman Mâhir Bey’dir. Doğum tarihi kayıtlı değilse de altmış…
Şeyh Hamdullah Aslen Buharalı olup Timur zulmü üzerine Anadolu’ya göçerek Amasya’ya yerleşen Sühreverdiyye meşâyihinden Mustafa Efendi’nin oğlu olarak tahminen 1433-1434 yıllarında Amasya’da dünyaya gelen Hamdullah…
Mehmet İlmî Efendi Mehmet ilmi Efendi 12 Rebîülâhir 1255 (25 Haziran 1839) tarihinde İstanbul’da doğdu. Trabzon’un Türedioğulları ailesinden hattat Ali Şükrü Efendi’nin oğludur. Hüsn-i hattı…
Mehmed Şevki Efendi Kastamonu’nun Seyyidîler (Seydiler) köyünde doğdu. Tüccardan Ahmed Ağa’nın oğludur. Küçük yaşlarda İstanbul’a gönderildi; burada dayısı Mehmed Hulûsi Efendi ve onun damadı Harputlu…
Sâmî Efendi Sâmî Efendi. Dîvân-ı Hümâyûn Mühimme Kalemi’ndeki mesâ’îsi esnâsında aldığı “Sâmî” mahlâsı ile nice asara ketebe düşmüş olan hattatımız, Boşnak Osmân Efendi’den öğrenmiş olduğu…
Eğrikapılı Mehmed Rasim Eğrikapılı Mehmed Rasim 1687 yılında dünyaya geldi. İlk derslerini babası Yusuf Efendi’den, daha sonra saray hocası Yedi Kuleli Seyyid Abdullah Efendi’den meşk…
Hamid Aytaç Hamid Aytaç sanat hayatı boyunca, İslâm dünyasına yayılmış şöhreti dolayısıyla, ders almak isteyenlere meşk verdiği gibi, buradan gelen siparişlerle sanat hayatını idâme ettirme…
Kazasker Mustafa İzzet Efendi Kazasker Mustafa İzzet Efendi Türk hat san‘atında “Kazasker Efendi” nâmıyla tanınan Mustafa İzzet Efendi, hattatlığı yanında musıki-şinaslığı ile de dönemin san’at…
Ahmed Karahisârî Ahmed Karahisârî 875 (1470) yılından önce Afyonkarahisar’da doğdu. Soyu, yetişmesi ve öğrenim durumu hakkında yeterli bilgi yoktur. II. Bayezid devrinin ilk yıllarında ilim…
Mustafa Rakım Efendi Mustafa Rakım Efendi Hayatı hakkında sınırlı bilgilere sahip olduğumuz Mustafa Rakım Efendi, bugün Ordu İli’ne bağlı Ünye İlçesi’nde 1171/1758 yılında dünyaya geldi.…
Hattat Hafız Yusuf Hattat Hafız Yusuf Hafız olduktan sonra hüsn-ü hatta heves edip, İbrahim Rodosi’den icazet aldı. Hattın inceliklerini Hoca Rasim Efendi’den öğrendi. İbrahim Daimi,…
Mehmed Esad Yesari Efendi Mehmed Esad Yesari Efendi Mehmed Esad Yesari Efendi, selefleri olan, hat sanatının ustalarından, Şeyh Hamdullah, Süleymaniye camiindeki yazılarını hayranlıkla temaşa ettiğimiz…
Hattat Ebubekir Raşid Hattat Ebubekir Raşid Konyalı Kazazede Seyid Ahmet Efendi’den Hüsnühat dersi aldı. Sülüs ve nesihi Hüseyin Habil’den öğrenerek icazet aldı. Birçok öğrenci yetiştirdi.…
Hattat Eğrikapılı Mehmed Rasim Hattat Eğrikapılı Mehmed Rasim 1687 yılında dünyaya geldi. İlk derslerini babası Yusuf Efendi’den, daha sonra saray hocası Yedi Kuleli Seyyid Abdullah…
Hattat Hüseyin Habli Bin Ramazan Hattat Hüseyin Habli Bin Ramazan (ö.1157 / 1744), İstanbul’a geldikten sonra Zindankapısı’nda habbâl, yani ipçi olarak geçimini temin ettiğinden Hablî…
Hattat Mehmed İmamzade Hattat Mehmed İmamzade Babası Beşiktaş’da imam olduğu için İmamzade derlerdi. Sülüs ve nesih yazıyı Tophane’deki Aralık İmam’ından öğrendi ve Aralık ayında icazet…
Hattat Şekerzade Mehmed Hattat Şekerzade Mehmed Manisalı Mehmed’in babası şeker satıcısı olduğu için “Şekercizade” diye anılırdı. Yazılarında adını “Şekerzade” diye yazardı. İbrahim Kırımi’den sülüs ve…
Hattat İbrahim Kürtzade Hattat İbrahim Kürtzade Kürtzade Hafız Efendi diye anılırdı. Sultan Orhan Camii’nin hatibi ve babası gibi Ulu Cami’nın imamıydı. Hafız Osman Efendi’den sülüs…
Hattat Yedikuleli Seyyid Abdullah Hattat Yedikuleli Seyyid Abdullah H.1081 (1670) yılında İstanbul’un Yedikule semtinde doğdu. Soyu Hz. Muhammed (S.A.V.)’e dayandığı için imzalarında seyyidliğini zikrederdi. Bir…
Hattat Arapzade Mehmed Bin Ömer Hattat Arapzade Mehmed Bin Ömer Eyüplüdür. Recep Halife’den ders aldı. Suyolcuzade Mustafa Efendi’den icazetname aldı. Yazdığı Kur’an-ı Kerimlerin sayısı 477’ye…
Hattat İbrahim Vahdi Hattat İbrahim Vahdi Bulgaristan’da Hacıoğlu Pazarı denilen yerde doğdu. Vahdi talik yazıyı Siyahi Ahmet Efendi’den öğrendi ve icazetname aldı. Sülüs ve nesih…
Hattat ismail nefeszade Hattat ismail nefeszade İstanbulludur; Nefeszâde olarak bilinir. “Gülzâr-ı Savâb” müellifi Nefeszâde Seyyid İbrahim Efendi’nin akrabasıdır. Sülüs ve nesih yazıyı Halid Erzurûmîden meşk…
Hattat Hafız Osman Hattat Hafız Osman H.1052 (1642)’de dünyaya gelen Hafız Osman Efendi, Aklam-ı Sitte’de Şeyh Hamdullah’dan sonraki en büyük atılımı gerçekleştirmiştir. Derviş Ali (ölümü…
Hattat Ahmed Siyahi Hattat Ahmed Siyahi Talik hattı çok güzel yazdığı için zamanının “İmad”ı sayılırdı. Yakın akrabası ve üstadı Tophaneli Mahmud Efendi’den icazet aldı. Zaman…
Hattat Abdürreşid Hattat Abdürreşid İsfahanlı Abdürreşid talik yazıda yeni bir yol açan Üstad İmad’in öğrencisidir. Yazısı çok beğenilen bir hattattı. Hattat Abdürreşid: Türk Hat sanatının önemli…
Hattat Suyolcuzade Mustafa Eyyubi Hattat Suyolcuzade Mustafa Eyyubi H. 1028 (1619) tarihinde dünyaya geldi. Eyüp’te doğduğu için “Eyyûbî”, Suyolcu Ömer Ağa’nın oğlu olduğu için de…
Hattat Derviş Ali Hattat Derviş Ali İstanbul’da doğdu. Sülüs ve nesih yazıyı Halid Erzurumi’den öğrendi. Elliden fazla Kur’an-ı Kerim, En’am, Evrad, kıt’a ve murakka yazdı.…
Hattat Halid-i Erzurumi Hattat Halid-i Erzurumi Erzurum´da doğdu. Tuhfe-i Hattatîn´de Halid Bin İsmail olarak geçer. İstanbul´a geldi ve zamanın büyük üstadı Hasan Üsküdâri´den (v.1614) aklâm-ı…
Hattat Seyyid Kasım Gubari Hattat Seyyid Kasım Gubari Diyarbakır’dan İstanbul’a gelmiş, Şerif Abdullah Efendi’den sülüs ve nesih yazıyı meşk etmiştir. Şeyh Hamdullah Efendi’nin damadı Şükrullah…
Hattat Mîr İmâdü’l-Hasenî H. 961 (1554)’de Kazvin’de doğdu. Safevîler devrinin ünlü nesta’lik hattat ve şairidir. Mîr İmâd ve İmâdü’l-Mülk diye meşhurdur. İlk tahsilini Kazvin’de yapan…
Hattat Abdullah Kırımi Hattat Abdullah Kırımi Kırım’dan geldi. Mustafa Dede’nin oğlu Derviş Mehmet’ten sülüs ve nesih hattı öğrenerek icazet aldı. Adı Kanuni Sultan Süleyman döneminde…
Hattat üsküdarlı hasan çelebi Hattat üsküdarlı hasan çelebi , Ahmed Karahisarî’nin talebesi, evlatlığı ve üslûbunun temsilcileri arasında yer alır. Hasan Çelebi, hocası Karahisarî kadar ünlü…
Hattat Ahmed Karahisari Hattat Ahmed Karahisari 1468 yılında Afyonkarahisar’da doğdu. Esedullah Kirmani’den hattı öğrendi. Celî ve sülüs halta ustalığının doruğuna ulaştı. Osmanlı İmparatorluğu’nun en parlak…
Şeyh Hamdullah İslam yazı sanatını zirveye taşıyan hattat olarak tanımlanan Şeyh Hamdullah Amasya’da doğmuştur. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte tarihçiler 1426-1429 olabileceğini kaydetmekte. Hamdullah…
Hattat Ali bin Yahya Sufi Hattat Ali bin Yahya Sufi Ali B. Yahya Sûfî, Yahya Sûfi’nin oğludur. Fatih devri hattatlarından olup özellikle celî sülüs ve…
Hattat Yahya Sufi Hattat Yahya Sufi Osmanlı döneminde yazıda görülen ilk ciddi gelişmeyi Hattat Yahya Sûfi ve oğlu Ali b.Yahya Sûfi’nin kaydettiği ifade ediliyor. Yahya…
Yakut-i ibn-i Abdül-Musta’sımi Yakut-i ibn-i Abdül-Musta’sımi Bağdatlı İbn Mukle’nin geometri bilgisiyle yazının ana ölçülerini bir sistem olarak ortaya koymasından sonra yine Bağdat’ta yetişen Hattat Ali…
Ali bin Hilal (İbn Bevvâb) Ali bin Hilal (İbn Bevvab) İbn Mukle’nin geometri bilgisi sayesinde geliştirdiği ve yazının ana ölçülerini bir sistem olarak ortaya koymasıyla…
Hattat Mehmed bin Mustafa Hezarfen Bursevi Hattat Mehmed bin Mustafa Hezarfen Bursevi Bursa’lıdır.Pek çok alanda bilgili ve marifet sahibi olduğu için kendisine “Hezarfen-Bin marifetli” demişlerdir.…
Hattat Mustafa bin Abdullah Katip Çelebi Hattat Mustafa bin Abdullah Katip Çelebi İstanbul’ludur. H.1017 yılında doğmuş ve H.1067 yılında vefat etmiştir.Osmanlı döneminin en meşhur kitaplarından…
Hattat Ahmed Muhtar Hilmi bin Elhac Yusuf Ağa ,Amedi ,Diyarbakıri Hattat Ahmed Muhtar Hilmi bin Elhac Yusuf Ağa ,Amedi ,Diyarbakıri İslam âlimi, müftü, mutasavvıf (D.…
Hattat Ahmed Hamid Dede Nazifzade Hattat Ahmed Hamid Dede Nazifzade 1165 yılında İstanbul’da doğmuştur. Şiirlerinde Hamid mahlasını kullanırdı. Hacı ağandan Nazif Efendinin oğludur.1187 yılında kethüda…
Hattat Seyyid Mehmed Mecdi Efendi Hattat Seyyid Mehmed Mecdi Efendi ,Mevlevi hattatlarımız dandır. Mehmed Şefik Efendinin şakirdidir.Fakat eserlerinden anladığımız kadarıyla bir başka hocadan talik dersleri…
Hattat Sultan III.Ahmed Hattat Sultan III.Ahmed, Osmanlı imparatorluğunda garplılaşma hareketlerinin başladığı devirde tahta geçen III.Ahmet, güzel sanatlarla ilgilenen bir padişahtır. Edebiyat ve bilhassa hat saatı…
Hattat Seyyid Abdülbaki Lalizade bin Mehmed Hattat Seyyid Abdülbaki Lalizade bin Mehmed,İstanbul’ludur. Büyükbabası La’li Ali efendi I.Ahmed zamanında Reisülküttab(hariciye nazırı) idi.Babası Anadolu Kazaskeri Mehmed efendi…
Yahya bin Osman Yahya Fahreddin Yahya bin Osman Yahya Fahreddin İstanbul’un Tophane semtinde yaşayan Yahya, buradaki Karabaş Tekkesi şeyhi Hüseyin Efendi’nin akrabası idi. Tekkenin bitişiğinde…
Abdullah Vassaf Efendi Akhisar’da doğdu. Bayramiyye tarikatı şeyhlerinden Akhisarlı İlyas’ın ahfadından Mehmed Efendi’nin oğludur. Doğum tarihi tam bilinmemekte, ancak çok uzun yaşadığı kaydedilmektedir. İlk eğitimini…
Bir eşyanın antika olabilmesi için illaki eski olması yeterli değildir. Aynı zamanda nadir bulunması ve zamanın veya döneminin belirli izlerini yansıtması gerekmektedir. Belirli kriterler ve özellikler alınacak antika eşya için özel anlam taşımaktadır. Özel sanatkarlık veya işçilik gibi vasıfların görülebildiği, nadir ve paha biçilmez olması durumu da göz ardı edilmez. Hattatlarımız
Uluslararası arena da sergilenen ve büyük müzayedeler de satışa çıkan birçok antika eserini İstanbul takip ederler. Kimi zaman hobi olarak başlayan bu işin bir anda meslek haline dönüşmesi de kaçınılmaz bir tecrübedir. Üsküdar antika eşya alan yerlerden veya bu tür antika eserlerin takibini yapan koleksiyoncular bunu bir meslek haline getirmişlerdir.
Antika; geçmişten günümüze ulaşmış değerli eşyalar olarak nitelenir. Ancak her eşya antika sayılmadığı gibi tarihi eser niteliği taşıyan çok eksi eşyalarda antika sayılmaz. Özellikle toprak altından çıkan eşyaların, antika olduğu düşüncesi yanlıştır. Antikaların döneminde de kıymetli ürünler olması bu zamanda da kıymetini arttırır. Döneminde değerli olmayan bir eşyanın; yüzyıl sonra değerli bir antikaya dönüşeceği kesin değildir.
Eski uygarlıkları temsil eden; onlar ile bir bağı olan veya kişilerin bilmediği ata yadigarı olarak saklanan büyük değeri olan birçok sanat eserini şans eseri bulabilirsiniz. Unutulmamalı ki; her eski eşya kıymetli ve değeri olan bir eşya olarak adlandırılamaz. Belirli bir anlam ifade eden nadir veya dünya üzerinde bir başka örneği olmayan eşyalar için Antika kelimesini kullanabiliriz. Elde bulunan eşya üzerinde tarih koktuğunu söylememiz de abartı olmaz. Hattatlarımız
Her ilde bulunan ve eski tabirle bitpazarı olarak tabir edilen yerlerde bulunan eski ve zamanın işlemeli mobilyaları. Farklı objelerin tamir ve bakımını yapan ustalar sayesinde antikacılık ilerlemiştir.Hattatlarımız
Antika olarak belirlenen eserler veya objeler kimi zaman insanların büyük merak konusu olur. Kimi zaman ise ilerideki dönemlerde değerlendirilecek bir meta haline gelmiştir. Hattatlarımız